Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru15. 01. 2024.

Pitanje za gospodina Damira Habijana, ministra gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske

Poštovani gospodine ministre,
u jednom od Vaših prvih javnih nastupa nakon izbora za ministra gospodarstva označili ste kao jedan od Vaših prioriteta i administrativno rasterećenja hrvatskog gospodarstva. Najavili ste i konkretno rasterećenje, koje bi prema novom Akcijskom planu trebalo iznositi 132,7 milijuna eura neporeznih i parafiskalnih nameta. S obzirom na kompleksnost materije i složenost propisa, svjesna sam kako je nužno prethodno provesti međuresorno usuglašavanje.
Na temelju svojevrsne ankete koje sam provela među brojnim obrtnicima i malim poduzetnicima, prenosim Vam njihova poslovna iskustva vezana za ovu tematiku. Oni posebno neopravdanim ili previsokim smatraju sljedeće namete: spomeničku rentu, naknadu za slivne vode, naknadu ZAMP-u, HRT pristojbu i porez na potrošnju. Budući da smo sada ograničeni vremenom, sve ove posebne slučajeve i s njima vezane prijedloge Vam mogu detaljno elaborirati u pisanom zastupničkom pitanju.

Sada Vas molim da mi odgovorite na slijedeće pitanje: Koje konkretne naknade imate u planu smanjiti i kada možemo očekivati da će cjelokupni paket mjera vezanih za rasterećenje poslovanja obrtnika i malih poduzetnika biti predstavljen hrvatskoj javnosti?

Izražavanje zadovoljstva odgovorom

Poštovani gospodine ministre,
izražavam zadovoljstvo Vašim odgovorom. Svjesna sam da ste vođenje resornog ministarstva preuzeli u trenutku kada se pred hrvatsko gospodarstvo postavlja čitav niz izazova povezanih s promjenama u globalnom ekonomskom poretku. Stoga dodatno ohrabruje Vaša poruka da ministarstvo gospodarstva mora biti otvoreno prema poduzetnicima i obrtnicima i da će kadrovski i organizacijski kapaciteti ministarstva biti iskorišteni za provedbu i realizaciju projekata posvećenih napretku i razvoju ove grupacije gospodarskih subjekata. Sve one vrline koje ste pokazali kao saborski zastupnik, kao što su predanost poslu, odgovornost, sklonost prema dijalogu i timskom radu, garancija su nam da ćete također pronaći brzo i učinkovito rješenje za većinu problema koji opterećuju uspješno poslovanje naših obrtnika i malih poduzetnika.
Zahvaljujem.