U prostorijama Hrvatskog sabora, 06. srpnja2022. godine održan je komemorativni skup povodom 27. obljetnice Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11.07.2022. godine.

Komemorativni skup održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gorana Jandrokovića u organizaciji Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske, Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru, gospođe Ermine Lekaj Prljaskaj.


Na komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na genocid u Srebrenici nazočili su: izaslanik predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić, izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz efendija Hasanović, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, zastupnik u Narodnoj skupštini entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini Senad Bratić, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i potpredsjednik Udruge Bošnjaka Branitelja Domovinskog rata Hrvatske Kadro Kulašin, mnogi saborski zastupnici i drugi sudionici.


Na skupu su se mogle čuti poruke mira, poštivanja, solidarnosti, poniznosti prema žrtvama genocida, žrtvama stradalih u Vukovaru, ali i prema žrtvama rata, koji već 4 mjeseca traje u Ukrajini.
„Ne možemo gledati u budućnost ako povijesna zbivanja ne nazovemo pravim imenom, ne isključivo zbog osude već zbog izgradnje boljeg i sigurnijeg društva te jačanja svijesti o tome kako mržnja i ekstremizam nisu ispravan put u međunarodnim i regionalnim odnosima. Odgovornost i obaveza svih nas a posebno međunarodne zajednice jest, činiti sve u jačanju stabilnosti i izgradnje trajnog mira na ovim prostorima. To dugujemo svim žrtvama Srebrenice i svim budućim generacijama.“
Na 27. obljetnicu Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, još 50 posmrtnih ostataka žrtava pokopano je u Potočarima. Ukupan broj žrtava stradalih tijekom genocida u Srebrenici je 8732!