Poštovane kolegice i kolege zastupnici,
prošloga tjedna je u Prištini, pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Republike Kosovo Albina Kurtija, održan Prvi gospodarski forum Kosovo-Hrvatska. Ovaj događaj predstavlja ne samo veliki iskorak u smjeru daljnjeg razvoja i produbljivanja tradicionalno prijateljskih odnosa između dviju država, već i priliku za rekapitulacijom sveukupnih odnosa između naša dva naroda. Ti odnosi dobivaju poseban zamah od šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada Albanci s Kosova počinju u većem broju doseljavati u Hrvatsku i to dijelom iz gospodarskih, a dijelom i iz političkih razloga. Oni su u Hrvatskoj tražili svoje mjesto pod suncem, bolje plaćene poslove, ali i nove životne puteve i perspektive. Naime, Hrvatska je mnogim Albancima, naročito u periodu druge Jugoslavije, bila prozor prema zapadnom svijetu, ali im je i otvorila nove društvene horizonte jer su se mnogi od njih školovali na sveučilišnim institucijama u Hrvatskoj i ovdje gradili svoje profesionalne i akademske karijere.


Svoju odgovornost i poštovanje prema Republici Hrvatskoj mnogi su moji sunarodnjaci pokazali tijekom naše nedavne prošlosti, tj. za vrijeme Domovinskog rata kada su se brojni Albanci s Kosova pridružili ostalim hrvatskim braniteljima u zajedničkoj borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 87 branitelja Albanaca, 304 su ranjena, a njih 229 je umirovljeno u statusu vojnih invalida. Grad heroj Vukovar, čije se tužne obljetnice svake godine prisjećamo u mjesecu studenom, branilo je oko 200 albanskih dragovoljaca, a u srpskim koncentracijskim logorima nestalo je 36 zatočenih Albanaca.
Upravo zbog svoje herojske borbe i uspješnog odupiranja vojnoj agresiji nametnutoj od strane višestruko brojnijeg i bolje naoružanog neprijatelja, hrvatski narod uživa enorman ugled i neosporne simpatije naroda Kosova. Pored toga moramo apostrofirati i potporu koju je hrvatska državna politika pružala i pruža Republici Kosovo u procesu njezinog državnog osamostaljenja, ali i u procesu približavanja euroatlantskim integracijama.
Upravo zbog svega navedenog, značaj Prvog gospodarskog foruma Kosovo – Hrvatska nadilazi okvire poduzetničkog okupljanja i predstavlja snažan zamašnjak daljnjeg jačanja gospodarskog, kulturnog i političkog partnerstva dviju država. Uspjeh ovog foruma potvrdio je obostrani interes i hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika za produbljivanjem poslovnih veza i poboljšanjem investicijske klime na čemu će zajednički u budućnosti raditi vlade dviju država. Zaključeno je kako postoje brojne mogućnosti unaprjeđenja suradnje posebice na području energetike, cestogradnje, građevinarstva, informacijskih tehnologija i telekomunikacija. S ovog foruma je odaslana snažna poruka da su Hrvatska i Kosovo spremni intenzivirati međusobnu gospodarsku suradnju. 🇭🇷🇽🇰
Kosovo i Hrvatska su saveznici, partneri i prijatelji, a Prvi gospodarski forum snažna je potvrda posebnih odnosa naših dviju država.
I na kraju moram se osvrnuti na najnoviju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića. Uvjerena sam da njegova nepromišljena i na ničemu utemeljen izjava neće utjecati na dobre odnose Republike Hrvatske i Republike Kosovo koji su svakodnevno u usponu i sve bolji. Ono što bi predsjednik Milanovića najmanje mogao učiniti da i ova bačena sjena na međudržavne odnose prestane biti javna tema, je da se javno ispriča i povuče svoju izjavu.
Zahvaljujem.