Poštovani predsjedniče, uvažene kolegice i kolege,

Posljednjih tjedana svjedočimo sve izraženijoj isključivosti u javnom prostoru te srozavanju političke i parlamentarne kulture.
Govor mržnje, netolerancija, uvrede, pomanjkanje pristojnosti i neuvažavanje različitosti postaje naša svakodnevica. I ova saborska govornica vrlo često postaje platforma za uvredljivu i nekontroliranu komunikaciju koja kontaminira javni prostor. Zbog prikupljanja jeftinih političkih bodova, ovo mjesto nepotrebno postaje točka raspirivanja mržnje i netolerancije.
Sve češće svjedočimo izuzetno grubim i neprimjerenim verbalnim ispadima te sramotnim postupcima, posebno usmjerenim prema zastupnicama i to na osobnoj razini, što smatram ne samo kršenjem elementarne pristojnosti, već i oblikom najgrublje diskriminacije. Pomanjkanjem kulture javnog dijaloga i izbjegavanjem odgovornosti čini mi se da idemo korak unatrag. Dopuštamo da nam se društvo segmentira, dok se tolerancija kao vrijednost koja sebi integrira ljudska prava, pluralizam i demokraciju gura na margine društva.
Osobno se zalažem za otvorenu i argumentiranu komunikaciju temeljenu na provjerenim činjenicama i smatram da bi politička i moralna odgovornost trebale predstavljati prioritet u obavljanju javne dužnosti.
Upravo su zbog ignoriranja političke i moralne odgovornosti, građani izgubili vjeru u politički sustav i sve ono dobro čime kvalitetna politika rezultira. Govor mržnje i prijetnje nisu samo poraz pojedinca već čitavog društva koje želi napredovati.
Vjerujem da svi mi ovdje želimo da naše društvo napreduje. Ne smijemo nikada zaboraviti da mi kao zastupnice i zastupnici, izabrani od strane građana, imamo daleko veću odgovornost za svaku izgovorenu riječ i da ovjerenje koje su nam građani ukazali moramo svakodnevno svojim radom i ponašanjem opravdavati.

Stoga, zajedno pokažimo, ne samo deklarativno, već i vlastitim primjerom da kultura dijaloga, iznošenje činjenica i argumentirana i civilizirana obrana stavova mogu biti njegovani u hrvatskom parlamentu.