ZASTUPNIČKO PITANJE:


Poštovana ministrice,
Podatci o ostvarenom broju dolazaka i noćenja turista tijekom proteklog produljenog vikenda iznimno su uspješni te pokazuju da smo što se turizma tiče na jako dobrom putu i da možemo očekivati dobru turističku sezonu. No rezultata neće biti bez radnika.
Po javno dostupnim podatcima u turističkom sektoru trenutno nedostaje između 30 i 35 tisuća radnika. Iako su izmjenama Zakona o strancima, prijave za radne dozvole pojednostavljene, u praksi i dalje postoje brojne zavrzlame kojima se usporava postupak izdavanja dozvola i zapošljavanja stranaca.
Molim Vas stoga odgovor na pitanje što se misli učiniti kako bi se ovaj problem riješio odnosno kako bi se omogućilo ažurnije izdavanje dozvola za rad i ubrzala komunikacija među dionicima ovog procesa te koje su to mjere koje se još planiraju provesti kako bi se osigurala radna snaga u turističkom sektoru?


ODGOVOR NA MINISTROV ODGOVOR:
Poštovana ministrice,
djelomično sam zadovoljna vašim odgovorom. Obzirom na stanje na tržištu rada i potrebe poslodavaca u turizmu, nužno je unaprijediti mehanizme fleksibilnijeg zapošljavanja i maksimalno eliminirati zapreke u izdavanju dozvola za boravak i rad te zapošljavanje sezonskih radnika, jer uz ponudu sadržaja i svih napora da turistička sezona bude uspješna, ona neće ostvariti rezultate ako nećemo imati radnike.