U organizaciji Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba 28. siječnja u Hrvatskom novinarskom društvu održana je tribina – problem budućih generacija: integracija ili asimilacija na kojoj su predavači bili demograf dr. sc. Stjepan Šterc i Karlo Jurak, filozof i doktorand povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Šterc je općenito govorio o migracijama i njihovom utjecaju na društvo, te o tome kako funkcioniraju nacionalne manjine u Hrvatskoj u odnosu na zemlje zapadne Europe i Skandinaviju.

– Mislim da o ovoj problematici ne bi smjelo biti nikakvih tabu tema iako se ona politizira. Pitanje demografsko, migracijsko i manjinsko trebamo posmatrati sa znanstvenog aspekta, a politizacija nije poželjna. Ono što se događa u Hrvatskoj, i totalno me iznenađuje, je to da manjinsko pitanje dovodimo jedino u politički fokus, iako je potpuno jasno da su migracije pitanje sutrašnjeg razvoja ukupnog društva – rekao je Šterc. Govoreći o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, Šterc je povukao paralelu između statusa manjina u drugim razvijenim demokratskim zemljama i zemljama koje imaju izuzetno visok stupanj ljudskih prava.

– U skandinavskim zemljama i zemljama zapadne Europe ne postoje nacionalne manjine nego manjine vezane za etničku pripadnost. S druge strane, u Hrvatskoj imamo relikt manjina vezan za bivšu državu. Nema tu nikakvih tabu tema, manjine koje migriraju prilagođavaju se društvu, ali ne asimiliraju. Ne postoje slobodne migracije, kad bi to tako bilo dogodila bi se anarhija. Moramo problem manjina postaviti kako to rade najrazvijenije zemlje jer je društvo zajedničko – rekao je Šterc.

Tribini su prisustvovali veleposlanik Veleposlanstva Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Shuip Ziberi, vijećnik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, te pripadnici albanske manjine koje je zanimala tema tribine. Albanska manjina u Zagrebu i u Hrvatskoj je brojna i provedbom raznih kulturnih i edukativnih programa mnogo ulaže u očuvanje nacionalnog identiteta.