Povodom Dana neovisnosti Kosova, 17.veljače, u Zgrebu se održava manifestacija „Tjedan Kosova u Hrvatskoj“, koja traje od 11. do 16. veljače. U sklopu manifestacije 12. veljače u Novinarskom domu prikazan je kratki dokumentarni film uz koji je otvorena izložba fotografija te je održana promocija knjiga “Femijet martire te Kosoves 1981-1999” („Djeci mučenika s Kosova 1981-1999“), autora prof. dr. Nusreta Pllana i “Une e perdhenuara” („Ja silovana“) autorice Ramize Murtezi Shala.
Pllana se dvadeset godina bavio istraživanjem o 1432 albanske djece ubijene na Kosovu u periodu od 1981. do 1999. Knjiga je objavljena zahvaljujući novčanoj pomoći albanskog iseljeništva iz Njemačke. Izvanredno je prihvaćena kod publike, a nakon Zagreba, Pllana će je promovirati u Torontu u Kanadi.

Knjigu Une e perdhenuara” („Ja silovana“), napisala je Ramiza Murtezi Shala, novinarka RTV Kosovo. Iako je knjiga pisana u prvome licu nije autobiografija. Murtezi Shala odlučila se za pisanje u prvom licu u cilju što vjernijeg opisa stravičnih iskustva silovanih Albanki i Albanaca tijekom rata u Kosovu 1999. godine. Glavni likovi knjige su jedna majka i njezine dvije kćeri, u dobi od deset i sedam godina. Sve tri su silovane, dok je sedmogodišnja djevojčica umrla istog dana od posljedica silovanja.

Tjedan Kosova u Hrvatskoj

Knjigu sam napisala na temelju razgovora s albanskim ženama i muškarcima koji su silovani tijekom ratu u Kosovu 1999. Nema autobiografskih elemenata, ali sam je pisala u prvome licu jer sam htjela približiti se čitatelju. Plašila sam se kako će biti primljena u javnosti jer je silovanje tabu tema, iako smo posljednjih godina u Kosovu počeli mnogo pričati o tome. Jedna je žena smogla snage i javno ispričala što joj se tijekom rata dogodilo. Brinula sam i kako će čitatelji prihvatiti naslov knjige. Mislila sam da će me pitati “kako si mogla”, ali, svi su reagirali vrlo dobro i iznenađena sam. Rekli su da sam odradila dobar posao – kaže Murtezi Shala, koja je u vlastitoj nakladi tiskala 1000 komada knjige na albanskom jeziku. Pripremljen je prijevod i na srpski iako još uvijek nije objavljena i čeka publikaciju, a trenutno knjigu prevodi na njemački jezik.

Tjedan Kosova u Hrvatskoj

Ovaj događaj su poput mene, svojim dolaskom podržali veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj, g. Gëzim Kasapolli, predstavnici Veleposlanstva Republike Albanije te predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, g. Esad Çollaku.