Poštovani predsjedavajući, poštovane kolegice i kolege zastupnici,

u cilju povećanja svijesti građana o postojanju problema vršnjačkog nasilja, u našoj zemlji se i ove godine posljednje srijede u veljači obilježava Dan ružičastih majica. Taj dan je 2017. godine Hrvatski sabor proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ovaj su dan prepoznale i naše škole, koje ga već godinama tradicionalno obilježavaju svojim prigodnim edukativnim programima.
Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi u znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zbog toga što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova ružičasta majica simbolizirala je potporu teško bolesnoj majci. Ružičastom bojom, koju danas prigodno ističemo, šaljemo poruku solidarnosti sa svim žrtvama vršnjačkog nasilja, a svim mladima istodobno poručujemo kako u nasilnom ponašanju nema apsolutno ničeg pozitivnog.


U Republici Hrvatskoj se, kao i u ostalim europskim zemljama, bilježi kontinuirani porast slučajeva vršnjačkog nasilja. Jedan od problematičnijih aspekata ovog zabrinjavajućeg fenomena svakako predstavlja i cyber-bulling odnosno nasilje na internetu, koji škole i druge odgojne ustanove poput učeničkih domova teško mogu nadzirati.
Za prevenciju vršnjačkog nasilja nužna je edukacija na svim društvenim razinama. Ona se mora provoditi u obiteljskom okruženju i u odgojno-obrazovnim ustanovama. Smatram da bi roditelji, zajedno s učiteljima i nastavnicima, a uz asistenciju stručnog nenastavnog školskog osoblja,trebali izgraditi i afirmirati obrazac pozitivnih primjera poželjnog društvenog ponašanja.
Nažalost, naša su djeca izložena prekomjernoj količini verbalnog nasilja putem medija i društvenih mreža. Zbog izostanka korektivnog mehanizma na ovim platformama, mlade osobe takve sadržaje usvajaju kao primjer koji treba oponašati u svakodnevnom životu. Zbog toga smatram da je bitno da se u zajedničko suočavanje s problemom vršnjačkog aktivno uključe i predstavnici različitih medija.
Ovogodišnji Dan ružičastih majica iznimna je prilika da se s mladima pokrene otvoreni međugeneracijski dijalog o prevenciji vršnjačkog nasilja, ali i da se odrasli još jednom podsjete kako je nasilničko ponašanje duboko zahvatilo sve pore našega društva. Stravični slučajevi seksualnog uznemiravanja i zastrašivanja studentica na zagrebačkim fakultetima samo su maleni dio ovog mozaika.
Ako se ne krene u rasvjetljavanje ovih zlodjela i institucionalno sankcioniranje njihovih počinitelja, bojim se da našem društvu u konačnici slijedi potpuna moralna dezintegracija. Stoga još jednom koristim priliku i da s ovog mjesta pošaljem sljedeće poruke: O nasilju ne smijemo šutjeti!
Naše društvo mora biti društvo nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja!