Poštovani predsjedavajući, poštovane kolegice i kolege,

već gotovo godinu dana građani Hrvatske žive u posebnim okolnostima stvorenim uslijed iznenadne pojave i neočekivanog razvoja globalne epidemije.
Posljedice koje svi osjećamo su opravdani strah za vlastito zdravlje i zdravlje naših bližnjih, ali i narušavanje mreže socijalnih odnosa koju smo izgrađivali tijekom čitavog života. Opasnost od nekontroliranog širenja virusa je usporila čitav niz gospodarskih aktivnosti, dok je najveći financijski teret krize pao na leđa malih gospodarskih subjekata – naših vrijednih obrtnika i poduzetnika.

Pretpostavljam da je očuvanje života i zdravlja svakog člana naše zajednice imperativni zadatak čijem ispunjenju svi težimo. Međutim, zbog potpune nepredvidive prirode korona virusa i vremenske neizvjesnosti oko trajanja pojedinih valova epidemije, na nama leži dužnost da pronađemo i uspostavimo jasna, transparentna i logična pravila, koja će doprinijeti normalizaciji društvenog života. Pri tome prvenstveno mislim na iznalaženje balansa između zaštite javnog zdravlja i revitalizacije pojedinih gospodarskih djelatnosti, posebice onih uslužnih.

Smatram da je Vlada Republike Hrvatske donošenjem različitih konkretnih mjera pomoći domaćem gospodarstvu dosada pokazala visoku razinu razumijevanja za probleme s kojima su se suočili naši poduzetnici. Također, u usporedbi s drugim zemljama članicama Europske Unije, Republika Hrvatska ima još uvijek poprilično liberalan režim ograničavanja kretanja i okupljanja građana.

U samoj srži poduzetništva nalazi se nepristajanje na bilo kakva ograničenja poslovne inicijative, pa stoga i razumijem da naši poduzetnici prirodno teže što bržoj obnovi uvjeta rada, koji su važili prije uvođenja ovih posljednjih mjera. Povijesno iskustvo nas podučava kako su razdoblja velikih kriza istovremeno i najpogodniji trenutci za poduzimanje oštrih administrativnih rezova koji mogu dovesti do ozdravljenja čitavog gospodarskog sustava. Stoga smatram da su upravo sada sazrele okolnosti za preispitivanje i dokidanje cijelog niza parafiskalnih nameta, koji poput teških okova guše hrvatsko poduzetništvo.
U potpunosti podržavam ponovnu uspostavu poduzetničkih sloboda, međutim, za konačnu realizaciju tog cilja preporučam postupnost i uvažavanje načela proporcionalnosti. Dnevne statistike o broju novo zaraženih nam potvrđuju ispravnost smjera koji su Vlada i Stožer definirali krajem prošle godine u suočavanju s posljedicama epidemije, ali nas isto tako i ohrabruju u donošenju odluke o relaksaciji određenih mjera. Smatram kako bismo prvo trebali krenuti s popuštanjem ograničenja u ugostiteljskom sektoru i da bi prvi korak na tom putu trebalo biti otvaranje vanjskih terasa. Ovo otvaranje bi se trebalo naravno provesti uz maksimalan oprez i uz puno poštivanje svih ostalih propisanih epidemioloških mjera.

Također, vjerujem da se bez dopunskog rizika vrlo brzo mogu ispraviti i neke očite nelogičnosti vezane za pripremu i preuzimanje „kave za van“, a koje kod naših ugostitelja izazivaju osjećaj posebnog nezadovoljstva i stvaraju opravdani dojam propisivanja nejednakih kriterija. Vjerujem da se ovim konkretnim odlukama može u vrlo kratkom vremenu postići najveći mogući učinak i da to može predstavljati najbolji put za ponovnu uspostavu punog povjerenja između svih aktera na javnoj sceni, istog onog povjerenja na kojeg smo svi zajedno bili tako ponosni u proljeće pošle godine, kada smo se odlučno i uspješno suprotstavili prvom valu epidemije.

Zahvaljujem.