Iznošenju stajališta Kluba HNS-a i nezavisnih zastupnika

Poštovani predsjedavajući, poštovane zastupnice i zastupnici,
protekli tjedan svjedočili smo brojnim mučnim iskazima danas već odraslih žena o seksualnim zlostavljanjima koje su proživljavale za vrijeme svojih studentskih dana. Posebnoj monstruoznosti ovih slučajeva doprinosi i činjenica kako se ovdje radi i o degradaciji najplemenitije od svih profesija, one pedagoške. Mladi ljudi koje ulaze u visokoškolski obrazovni proces poklanjanju svojim profesorima puno povjerenje vjerujući kako se radi o osobama čija je osnovna misija intelektualna i duhovna izgradnja njima povjerenih studenata. Nasuprot tome, umjesto profesionalnih i moralnih uzora ovdje nailazimo na pojedince koji zloupotrebljavaju povjerenje i autoritet na najsramotniji mogući način. Naši fakulteti umjesto hramova znanja svakim danom sve više postaju mjesta na kojima se toleriraju skandalozne prakse, od kupovine akademskih titula, nepotizma, korupcije, pa sve do ovog ponižavajućeg čina seksualnog zlostavljanja i zastrašivanja studentica. Naša Sveučilišta trebala bi biti mjesta na kojima se njeguje tolerancija, otvorenost, profesionalna etika i visoki pedagoški standardi, ali i mjesta na kojima bi se svi sudionici obrazovnog procesa, posebice oni najranjiviji, trebali osjećati sigurno i zaštićeno. Bilo kakvi oblici akademskog primitivizma, a posebice diskriminacija, nasilje i uznemiravanje trebali bi biti javno prokazani i osuđeni od strane čitave akademske zajednice, ali i od strane čitave javnosti. Smatram da se nalazimo na svojevrsnoj prekretnici. Jer ukoliko šutke pređemo preko svih ovih svjedočanstava i okrenemo glavu, samo ćemo dodatno ohrabriti nasilnike i dati za pravo svima onima koji smatraju kako je dopustivo a možda čak i poželjno zadirati u integritet njima podređenih osoba. Moramo otvoreno reći da nasilnici koji se skrivaju iza akademskih titula i položaja nisu nikakvi ugledni članovi društva već obične kukavice koje se boje razotkrivanja istine. I upravo zbog tog razloga pozivam sve žrtve da se ohrabre i prokažu svoje zlostavljače.
A vas ovdje kolegice i kolege pozivam da im budemo podrška u tome. Na nama leži posebna odgovornost u promjeni društvene klime na način da se ubuduće ne stigmatizira žrtva već da se nasilnik pravično osudi. Također, moramo tražiti učinkovitija zakonska rješenja kojima će se između ostalog spriječiti i sekundarna viktimizacija i ponovna traumatizacija žrtve.
Danas ćemo raspravljati o dokumentu koji bi trebao definirati našu budućnost tijekom narednog desetljeća. No sve dok ne krenemo u odlučnu borbu protiv nasilja, hrvatsko društvo, uvjerena sam, neće imati nikakvu perspektivu. Nasilničko ponašanje duboko je metastaziralo u društveno tkivo, stoga je zadnji trenutak da se osvijestimo i zajednički pokrenemo proces izlječenja.
Zahvaljujem!