Poštovane dame i gospodo, uvaženi i cijenjeni uzvanici, srdačno Vas pozdravljam

Pred nama je 26. obljetnica genocida u Srebrenici. S dubokom tugom i osobitim pijetetom prisjećamo se 11. srpnja 1995. godine, datuma koji je trajno urezan u kolektivno pamćenje svih naroda na ovim našim prostorima ali i čitave međunarodne zajednice. Događaj koji bi neki i htjeli zaboraviti, no ne smijemo i ne možemo zaboraviti. Prolaze godine, ali sjećanja na strašne zločine i dalje su živa. Genocid u Srebrenici jedno je od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata koji se dogodio na europskom tlu, zločin u kojem je ubijeno preko 8 tisuća nedužnih civila.
Svake godine u ovo doba evociramo iste slike tuge, nemoći i očaja, no i nakon toliko godina i dalje nedostaju riječi utjehe, ohrabrenja, nedostaju objašnjenja motiva i razmjera divljačkih ubojstava.
Nedostaju odgovori na pitanje zašto? zbog čega?
Ostajemo nijemi pred činjenicom da je Srebrenica postala simbolom etničkog čišćenja, nezapamćenih zločina i najmračnijih trenutaka moderne povijesti, no isto tako, Srebrenica je i poraz civiliziranog svijeta i međunarodne zajednice. Žrtva Srebrenice dominacija je partikularnih interesa naspram moralnih i humanih načela kao univerzalnih vrijednosti koje baštini čitavo čovječanstvo a koja su u ovom slučaju stavljena van snage. Nedopustivo i neobjašnjivo! Ne vrijedi stoga gledati u budućnost ako povijesna zbivanja ne nazovemo pravim imenom, ne isključivo zbog osude već zbog izgradnje boljeg i sigurnijeg društva te jačanja svijesti o tome kako mržnja, ekstremizam i netolerancija nisu ispravan put u međunarodnim i regionalnim odnosima.

U ovim danima sjećanja ne smijemo dozvoliti da mučna prošlost sputava budućnost Srebrenice i čitave Bosne i Hercegovine. Odgovornost i obaveza svih nas a posebno međunarodne zajednice jest, činiti sve u jačanju stabilnosti i izgradnji trajnog mira na ovim našim prostorima, kako se ništa slično više nikada i nigdje ne bi ponovilo. To dugujemo našoj djeci i budućim generacijama ali i svim žrtvama Srebrenice.

Na kraju želim zahvaliti predsjedniku hrvatskog sabora koji je prihvatio pokroviteljstvo nad ovim današnjim događajem kao i svima koji su se i ove godine uključili u obilježavanje sjećanja na žrtvu Srebrenice.