Poštovani predsjedavajući, poštovane kolegice i kolege,

posljednjih tjedana pristižu mi upiti brojnih obrtnika i malih poduzetnika, koji muku muče s poslovanjem opterećenim brojim poskupljenjima. Iako je Vlada donijela mjere kojima nastoji ublažiti posljedice poskupljenja, kako građanima tako i poduzetništvu, očito sve to na žalost nije dovoljno, već se naši obrtnici i poduzetnici suočavaju s neizvjesnošću budućeg poslovanja.
Poskupljenje energenata, struje i goriva kao i poskupljenje cijena sirovina, neminovno se prelijeva i na konačne cijene finalnih proizvoda i usluga i to za 20 do 30 posto. Istraživanje je naime pokazalo da je u proteklom periodu čak 9 od 10 obrtnika bilo primorano podići cijene svojih usluga.
Također, cijene hrane koje čine četvrtinu potrošačke košarice, ubrzale su rast na preko 12 posto na godišnjoj razini te su s gotovo 35 posto doprinijele godišnjoj stopi rasta potrošačkih cijena u travnju.
Nažalost, usporedna evidencija pojedinih artikala primjerice ulja i masti, pokazala je da nakon Vladine odluke o smanjenju PDV-a s 13 na 5 posto, nije došlo do očekivanoga smanjenja. Zapravo, gotovo da i nema proizvoda koji je pojeftinio.
S druge strane poduzetnici ističu da će poskupljenje struje i ostalih energenata dugoročno utjecati na povećanje troškova proizvodnje odnosno povećanje cijene proizvoda od 3 do 7 posto. Iako država potporama donekle amortizira financijske poremećaje na tržištu, sve to skupa očito nije i neće biti dovoljno.
Poduzetnici i obrtnici primorani su, zbog niza faktora na koje direktno ne mogu utjecati, povisiti cijene svojih proizvoda i usluga, što nas neminovno uvodi u spiralu inflacije, poskupljenja, a u konačnici i do nestabilnosti poslovanja pa i gašenja određenih tvrtki, koje te financijske udare neće moći preživjeti.
Naime samo je cijena struje višekratno porasla, što obrtnike doslovce stavlja u nezavidnu poziciju, jer čak i višekratnim poskupljenjem finalnog proizvoda, primjerice toplih napitaka i pekarskih proizvoda, neće moći anulirati postojeće troškove.
Možda je vrijeme da se ozbiljnije pristupi traženju mehanizama koji bi našim obrtnicima pomogli u prevladavanju ovih izazovnih i nestabilnih vremena.
Jedna od mogućnosti je i svakako zamrzavanje cijene električne energije na određeni vremenski rok, kao što je to učinjeno i sa cijenom goriva. Također, ne smijemo izostaviti ni primjere susjednih nam država, primjerice Slovenije gdje poduzetnici imaju nižu cijenu struje, jer upravo su obrtnici i poduzetnici ti koji stvaraju dodanu vrijednost, koji proizvode, zapošljavanju i u konačnici pune državni proračun.
Prostor je sužen, no vjerujemo da još uvijek ima dovoljno mogućnosti da se kreiraju mehanizmi pomoći i potpora obrtnicima i malim poduzetnicima, kako bi spriječili najgori scenarij, a to je zatvaranje obrta i gubitak radnih mjesta.

Add Your Comment