Iznošenju stajališta Kluba HNS-a – liberalnih demokrata i nezavisnih zastupnika povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti

Poštovani predsjedavajući, poštovane kolegice i kolege,
danas obilježavamo Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Ovogodišnje obilježavanje ovog plemenitog i značajnog datuma je, nažalost, u potpunosti zasjenjeno nedavnim skandaloznim događajima vezanim uz naše najveće sveučilište. Prijave za seksualna zlostavljanja i zastrašivanja studentica na pojedinim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu predstavljaju tek vrh ledenog brijega. Problemima koji su se desetljećima gomilali u akademskoj zajednici, nažalost, ne nazire se kraj. Ukoliko se rješavanju ovih problema ne pristupi na studiozan i odgovoran način strahujem da u budućnosti nećemo uopće u Hrvatskoj imati razloga za obilježavanje ovog dana koji promiče žene i djevojke u znanosti.
Iako žene u daleko većem postotku završavaju različite studijske programe u odnosu na svoje muške kolege, uočeno je da u gotovo svim poslovnim klasterima, ali i u visokom obrazovanju i znanosti dominiraju muškarci. Moram napomenuti da ova situacija nije samo karakteristična za našu zemlju, već je sličan fenomen primijećen i na svjetskoj razini. Statistike pokazuju da udio žena među istraživačima na globalnoj razini iznosi svega 29,3 posto.

Iznošenje stajališta povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti

Smatram kako je za prosperitet našeg društva od iznimne važnosti uključiti što veći broj žena u različite gospodarske sektore, jer je znanstveno dokazano da su mješoviti radni timovi kreativniji i inovativniji te da postižu bolje poslovne rezultate.
Posebno se manjak žena- stručnjaka osjeća u tehničkim znanostima i inženjerstvu, koji se kod nas i dalje smatraju primarno muškim zanimanjima. Kako bismo zajedno mijenjali te trendove, nužno je popularizirati tehničke struke među djevojkama u završnim razredima srednjih škola. U te aktivnosti bitno je uključiti i roditelje jer je njihova podrška od iznimne važnosti u odabiru željenog studija i buduće profesije. Potpuno je razumljivo da na izbor struke uvelike utječe i mogućnost zaposlenja nakon završenog studija.

U prilog odabiru tehničkih fakulteta govori i podatak da se mnogo lakše dolazi do posla, kako u Hrvatskoj, tako i vani, s diplomom ovih fakulteta, nego s diplomama društvenih i humanističkih studija. Iako su žene i muškarci formalno izjednačeni u mogućnostima napredovanja kroz akademsku hijerarhiju, evidentno je da su na višim razinama odlučivanja zastupljenije njihove muške kolege. Smatram kako bi za prevladavanje postojeće duboke krize u velikim akademskim sustavima, bilo od iznimne važnosti postići spolnu ravnotežu prilikom formiranja tijela koja će upravljati i usmjeravati te sustave u budućnosti.
Koristim ovu priliku da svim studenticama i znanstvenicama čestitam njihov dan te ih potičem da i dalje marljivo rade na usavršavanju svojih znanja i vještina te da se hrabro izbore za akademska mjesta, koja im po njihovom talentu i zaslugama, pošteno pripadaju.

Zahvaljujem.